7 tjedana do kraja!

Vaša beba je sada veličine ananasa

Što se događa s bebom?

Beba na dan popije i do pola litre amnionske tekućine, što dobro djeluje na njen probavni sustav koji je već u potpunosti razvijen i gotovo spreman za vanjski život.

A vanjski život je sve bliži bebi, i to kroz izmjenu dana i noći. Naime, stijenke maternice su sve tanje, zbog čega je utjecaj vanjskog svjetla na bebin prostor sve veći. Beba će tako zatvarati oči dok spava, a otvarati ih kad je budna. Osjetit ćete spava li više noću, a manje danju. Oh, kad bi se barem tog rasporeda spavanja sjećala kad se rodi!

Što se događa s mojim tijelom?

Hormonalne promjena, često mokrenje, grčevi u nogama, žgaravica, ogroman trbuh… Nije ni čudo da vam spavanje predstavlja problem i da vas muči nesanica! Osim toga, tu je i strah od toga kako će sve to izgledati, što sve treba napraviti… Ma tko bi mogao zaspati! No, sjetite se da vam odmor treba više nego išta drugo i da vam prekomjerna briga neće učiniti ništa dobro. Napravite prije spavanja sve što bi vam moglo to spavanje učiniti ugodnijim – legnite kratko u kadu (mlaku, ne vruću), popijte šalicu toplog mlijeka, nemojte gledati TV niti buljiti u mobitel. Zamolite partnera da vas izmasira, na primjer.

Što bih trebala napraviti?

Pripazite da u organizam unosite dovoljno omega-3 masnih kiselina. Iako ste čuli da je riba štetna za trudnice, nemojte generalizirati. Preporuka je jesti dva do tri obroka ribe na tjedan, ali izbjegavajte ribu koja je velika, pa zato i bogata živom – tuna, sabljarka, morski pas. Ako vam to ne odgovara ili brinete da ne možete nabaviti dovoljno svježu ribu, posavjetujte se s liječnikom i nabavite nadomjestak prehrani s omega-3 masnim kiselinama.

Možda ćete tijekom ovog tromjesečja imati povećan libido, pa ako vam je trudnoća uredna, nema razloga da se tome ne prepustite.

Zanimljivost:

Kosti bebine glave ostaju još uvijek relativno pomične, zbog čega je bebi lako, odnosno moguće, proći kroz porođajni kanal.

PROČITAJTE JOŠ I:

⇐Tjedan 32. 

⇒Tjedan 34.

Možda će Vam se svidjeti.

Odgovori