29 tjedana do kraja!

Vaša beba je sada veličine marelice

Što se događa s bebom?

Posteljica se dosad vrlo ubrzano stvarala i razvijala, a sad je pri kraju! Idući tjedan bit će u potpunosti formirana.

Oči su sad već prekrivene očnim kapcima, ali oni će još nekoliko mjeseci ostati zatvoreni. Ušne školjke sve više nalikuju na – uši.

Bebino tijelo se sve više ravna i ubrzano raste. Osim toga, razdvajaju se prstići na rukama i nogama, a pojavljuju se i nokti. Beba izgleda sve više kao mali čovječuljak.

Beba, odnosno fetus, sad je dugačka oko 41mm.

Što se događa s mojim tijelom?

Vjerojatno će vam se činiti da se vaš trbuščić već vidi, budući da vam se struk širi, ali većina ljudi neće znati još uvijek da ste trudni. No, ako vam ovo nije prva trudnoća, trbuh bi vam mogao biti istaknut nešto ranije. U oba slučaja – ne morate brinuti, sve će doći u svoje vrijeme.

Kako se vaš trbuh bude povećavao, to bi vam moglo uzrokovati bolove. Ne brinite se, ti bolovi potječu od rastezanja ligamenata i mišića u području trbuha. Ako smatrate da su bolovi prejaki, javite se liječniku.

Zbog povećane količine krvi koja kola vašim žilama, mogli biste imati glavobolje, moglo bi vam biti pretjerano vruće, mogli biste osjećati vrtoglavicu i znojiti se. Kad se tako osjećate – sjednite i odmorite!

Što bih trebala napraviti?

Ako niste obavili neki od prenatalnih testova, liječnik će vas zasigurno uputiti na kombinirani probir – nekoliko pretraga koje mogu ukazati na rizik od kromosomskih anomalija. Najpoznatije anomalije su Downov (trisomija 21), Edwardsov (trisomija 18) i Patauov sindrom (trisomija 13). U sklopu kombiniranog probira obavit ćete kontrolu određenih parametara u krvi (klasičnim vađenjem krvi) i ultrazvučni pregled. Ta dva nalaza u kombinaciji s vašim (majčinim) godinama, dat će vam određeni omjer, odnosno znat ćete koliki je rizik rođenja djeteta s nekom od anomalija.

Zanimljivost:

Bebina glave sada je duga gotovo kao polovica njezine ukupne dužine.

PROČITAJTE JOŠ I: 

⇐Tjedan 10.

⇒Tjedan 12. 

Možda će Vam se svidjeti.

Odgovori