28 tjedana do kraja!

Vaša beba je sada veličine limete

Što se događa s bebom?

Zamislite, samo 12 tjedana od vaše posljednje menstruacije, vaša je beba u potpunosti formirana! Svi organi, mišići, udovi i kosti su na svom mjestu, a sponi organi su dobro razvijeni. Beba dalje treba samo – rasti i sazrijevati.

Iako je još prerano da biste osjetili bebine pokrete, beba će itekako biti aktivna već sada. Izvana tako ne izgleda, jer vjerojatno još niti nemate trbuščić, ali vaša se beba gotovo udvostručila u posljednja tri tjedna.

U ovom razdoblju najviše se razvija probavni sustav, odnosno mišići probavnog sustava koji će vašem mališanu trebati da poguraju hranu kroz probavni sustav.

Koštana srž zauzeta je stvaranjem bijelih krvnih stanica, koje će jednog dana pomagati vašoj bebi da se zaštiti od infekcija.

Što se događa s mojim tijelom?

U ovom razdoblju mogla bi započeti vaša borba sa – zatvorom. Ne pate sve trudnice od zatvora, ali u principu je to učestali problem i može vam stvarati nelagodu. Zbog zatvora biste mogli osjećati i povremene bolove u trbuhu. U principu bol može, osim ovoga, uzrokovati i rastezanje ligamenata. Ako bol ustraje, obratite se liječniku!

Vaša je maternica sada veličine velikog grejpa i polako se premješta od dna vaše zdjelice prema prednjem i središnjem dijelu vašeg trbuha. Ako ste među sretnicama, to će označiti kraj (ili barem dužu stanku) prekomjerne potrebe za mokrenjem.

Trbuh vam se sada već možda vidi, ali ne kao klasični trudnički trbuh – za to je još prerano. Možda ćete izgledati kao da ste se malo proširili u struku ili kao da ste dobili koju kilu, ali za trbuh ćete još pričekati. Imajte na umu da je u svakom slučaju to sasvim u redu. Trbuh ovisi o građi, o tome je li  vam to prvo dijete, koliko su vam čvrsti mišići…

Što bih trebala napraviti?

U 12. tjednu bi vam se mogao javiti jedan novi simptom – vrtoglavica. Uzročnik tog je progesteron, zbog kojeg se šire i opuštaju krvne žile upravo u ovom razdoblju, kako bi se povećao protok krvi do bebe, ali se tako ujedno usporava vraćanje krvi vama. To znači da biste mogli imati niži krvni tlak koji može dovesti do vrtoglavice. No, isto bi vam se moglo dogoditi ako vam padne šećer – ako ne jedete redovito. Ako vam se počne vrtjeti u glavi, sjednite i stavite glavu među noge. Kad vam bude bolje, pojedite i popijte nešto.

Počnite raditi Kegelove vježbe! Kegelove vježbe služe za jačanje mišića donjeg dijela zdjelice, za koje je dobro da budu čvrsti zbog poroda. Kegelove vježbe radite tako da stisnete mišiće zdjeličnog dna kao da zadržavate mokraću, i to na 10 sekundi. Ponovite to 20ak puta, triput na dan. Ovako biste se mogli spasiti od urinarne inkontinencije nakon poroda.

Zanimljivost:

Hipofiza, malena žlijezda u dnu mozga, počela je već proizvoditi hormone koji služe kako bi jednom u budućnosti vaša beba mogla vama podariti – unuke. No, ne brinite se, još je dalek put do tog…

PROČITAJTE JOŠ I: 

⇐Tjedan 11.

⇒Tjedan 13.

Možda će Vam se svidjeti.

Odgovori