27 tjedana do kraja!

Vaša beba je sada veličine limuna

Što se događa s bebom?

Beba je sada teška oko 25 grama. To je neka konkretna težina, zar ne? Osim konkretne težine, sada se već pokazuju i konkretne oznake spola. Tamo gdje je među nožicama bila izbočina, sad će se pojaviti penis ili klitoris, iako oni neće biti vidljivi zasad još ultrazvukom.

U rukama i nogama stvaraju se sićušne kosti, a budući da će s kostima moći raditi konkretne pokrete, uskoro će onaj palac završiti u ustima. To će vam dobro doći i kasnije, za utjehu kad je beba uzrujana.

Što se događa s mojim tijelom?

Ako ste dosad imali mučnine, vašim mukama dolazi kraj! Dobro, nije to slučaj sa svima, ali u velikom postotku će mučnine prestati ulaskom u drugo tromjesečje. Da, dobro ste pročitali, drugo tromjesečje ne na pomolu! Prema nekima je prvi tjedan drugog tromjesečja 13. tjedan, a prema nekima 14. No, vama nije bitno koji je tjedan, nego da – mučnine prestanu.

Trbuh bi vam mogao biti sve vidljiviji, posebno zbog činjenice da se maternica pomiče sve više prema gore. To će pomoći i s vašim problemima čestog posjećivanja zahoda zbog mokrenja – maternica sve manje pritišće mjehur.

Što bih trebala napraviti?

Neke žene će u ovom razdoblju osjetiti pojačan seksualni nagon. No, neke ipak neće, što je sasvim u redu. Ne brinite se previše – ako je trudnoća uredna, seks je sasvim u redu, bez obzira na to u kojoj količini ga želite. Ako je iza vas trudnoća s prijevremenim porodom ili pobačaj, svakako se najprije savjetujte s liječnikom.

Nastavite uzimati prenatalne vitamine! Folnu kiselinu poželjno je nadoknaditi preparatima, ali osim toga, pripazite na to da hranom unosite dovoljno kalcija, željeza, ali i vlakana.

Zanimljivost:

Iako još neko vrijeme nećete moći čuti onaj plač koji će vam ukazivati na to da vas beba treba, glasnice se razvijaju već u ovom tjednu.

PROČITAJTE JOŠ I: 

⇐Tjedan 12. 

⇒Tjedan 14.

Možda će Vam se svidjeti.

Odgovori