26 tjedana do kraja!

Vaša beba je sada veličine manje naranče

Što se događa s bebom?

Ovo je prvi tjedan vašeg drugog tromjesečja! Možete li vjerovati da ste „odvalili“ već trećinu trudnoće? U skladu s tim, fetus sve više nalikuje bebi. Glava je sve više okrugla i sve više proporcionalna s ostatkom tijela. Na toj bi se glavici uskoro mogla početi pojavljivati kosica. Ujedno, dlačice će se pojavljivati i na drugim dijelovima tijela.

Beba se sve više kreće, ali to još uvijek ne osjećate. Pokreti su sve profinjeniji, skladniji. A najzanimljivije kretnje su one koje nikako ne možete doživjeti – beba sve više koristi svoje facijalne mišiće kako bi radila razne grimase i smijala se.

Inače, beba u trbuhu stoji sve uspravnije. Nema više one pogrbljenosti u fetusnom položaju i malo tjelešce je sve ravnije, posebno zbog činjenice da se ravna vrat, pa glava djeluje uspravna.

Što se događa s mojim tijelom?

Trećina je iza vas, još dvije vas čekaju! Ovo je tromjesečje većini trudnica omiljeno. A imaju i dobar razlog za to! Taman su gotove mučnine, energije imate sve više, a trbuh vam još uvijek nije toliko velik da bi vam otežavao kretanje.

Ovo je razdoblje u kojem ćete vrlo vjerojatno – zasjati. Kosa bi vam mogla biti sve bujnija i sjajnija, nokti čvršći, koža bi vam mogla blistati…

Što bih trebala napraviti?

Ako se osjećate dobro i nemate nekih poteškoća, pokušajte se što više kretati, vježbati koliko možete (i koliko vam odgovara), šetati… No, ujedno, kad osjetite umor, najbolje što možete napraviti jest podrediti sve odmoru.

Ako je beba dosad bila tajna, sad je pravo vrijeme da tu tajnu podijelite s najbližim osobama, ali i na poslu. Kritično vrijeme je iza vas, pa nema razloga da ne otkrijete svima svoju sreću. Uostalom, ne možete još dugo skrivati taj trbuščić, zar ne?

Zanimljivost:

Beba će u ovom tjednu prvi put piškiti! Možda vam to ne zvuči spektakularno, ali za bebu je to velika stvar. Progutat će malu količinu amnionske tekućine koja će zatim otići u želudac. Nakon tog će bubrezi odraditi svoje i tekućina će izići kao urin.

PROČITAJTE JOŠ I: 

⇐Tjedan 13. 

⇒Tjedan 15.

Možda će Vam se svidjeti.

Odgovori