23 tjedna do kraja!

Vaša beba je sada veličine šipka

Što se događa s bebom?

Bebina je koža zasad još uvijek smežurana i još će potrajati dok se ne izravna. Do kraja trudnoće beba neće više izgledati kao da joj je koža prevelika, nego će joj daleko bolje pristajati. Iako, imajte na umu da bi i kad ju primite u naručje mogla izgledati kao da je pomalo smežurana.

No, pustimo sad to! Ovo je tjedan kad biste gotovo sigurno mogli osjetiti bebine prve udarce, a to je velika stvar. Bit će vam to vrlo zanimljivo i simpatično, iako bi vam pred kraj trudnoće moglo postati čak i teško – ovisno o tome koliko precizno beba „bira“ mjesto udarca…

Ispod bebine kože stvaraju se masne naslage koje će grijati vašu bebu kad se rodi. I zbog kojih će biti onako neodoljivo slatka i bucmasta!

Beba bi mogla sad početi reagirati na oglasne zvukove izvana, što znači i da čuje vaš glas.

Što se događa s mojim tijelom?

Kako rastete i bujate vi, raste i buja i vaša posteljica, koja hrani vašu bebu ali i uklanja probavljene tvari. Do kraja trudnoće posteljica će težiti oko 500 grama.

Drugo tromjesečje je, kako smo već spomenuli, razdoblje kad se većina trudnica osjeća vrlo dobro, ali i lijepo. Kosa je bujnija, koža sjajnija, nokti čvršći… No, ako se vi ne osjećate tako, nemojte se žalostiti niti brinuti. Otprilike svaka 10. žena osjeća stres i anksiozna je tijekom trudnoće, posebno zato što se zbog hormona i mali problemi mogu činiti velikima. Ne brinite se ako ste među njima, ali se posavjetujte s liječnikom koji bi vam mogao preporučiti razgovor s psihologom. Ne ustručavajte se!

Što bih trebala napraviti?

Kako vaš trbuh raste, mogao bi početi privlačiti brojne poglede – svi uvijek rado vide trudnicu! Ali isto tako mogli bi biti sve veći – dodiri. Znate o čemu pričamo? Mnogi će vas poželjeti pomaziti po tom vašem slatkom trudničkom trbuhu… Ako vam ne smeta, to je super, nema nikakvog zla u tom. Ali ako imate problema s takvim načinom dodirivanja, dajte to do znanja. Ne morate biti neugodni ili pretjerivati, ali budite odrešiti i jasni.

Nabavite preparat za njegu kože koja će vam pomoći u sprječavanju nastanka strija. Može to biti neko ulje ili pak neki od preparata koje možete pronaći najbolje u ljekarni. Koža ne smije biti suha i zategnuta, pa će vam to lakše poći za rukom. No, ako i dobijete koju striju, ne brinite se, to su ožiljci ljubavi…

Zanimljivost:

U ovom tjednu razvijaju se otisci prstiju vaše bebe.

PROČITAJTE JOŠ I: 

⇐Tjedan 16.

⇒Tjedan 18.

Možda će Vam se svidjeti.

Odgovori