15 tjedana do kraja!

Vaša beba je sada veličine patlidžana

Što se događa s bebom?

Bebina koža mijenja polako boju jer se stvaraju sitne krvne žile, kapilare, te se pune krvlju, što koži daje boju. Kapilare se razvijaju i u plućima, te su pluća sve zrelija – korak bliže onom prvom udahu. No, još ima posla… Pluća još nisu u potpunosti zrela za slanje kisika u krvotok, pa ako vam je doktor preporučio mirovanje, trebali biste to još uvijek shvaćati ozbiljno. Jer za bebu je još uvijek opasno da se rodi prije vremena.

Ovaj tjedan „u rad se puštaju“ bebine nosnice, a to će joj pomoći da polako vježba udisaje već sad. Naravno, beba ne udiše zrak, nego amnionsku tekućinu, ali i to se broji. Iako se prije vjerovalo da nosnice ostaju neprohodne sve do poroda, novija su istraživanje pokazala drukčije. Miris će se bebama javiti u trećem tromjesečju.

Što se događa s mojim tijelom?

Kako se maternica i dalje širi, tako se rastežu i ligamenti koji joj pružaju potporu, a to može izazvati bolove u donjem dijelu leđa.

A kako se ta ista maternica širi, kako beba sve više raste, vaš trbuh je sve teži i sve poprilično usporeno, tako bi vas mogli zadesiti i – hemoroidi. To svakako nije omiljena „nuspojava“ trudnoće, posebno zato što bi posljedice mogle ostati i kasnije, te što ih se teško riješiti, ali što je, tu je. Radi se, naravno, o varikoznim venama na nezgodnom mjestu, na kraju debelog crijeva. Hemoroidi mogu krvariti, a mogu i priuštiti bolove. Jedino što možete jest pripaziti na prehranu, da bude dovoljno vlaknasta, te da pripazite na to da vam stolica ne bude ni pretvrda niti previše mekana.

Što bih trebala napraviti?

Ako vam smetaju leće, zamijenite ih privremeno naočalama. Naime, trudnički hormoni mogu smanjiti proizvodnju suza (ironično, s obzirom na to da vas ne tako rijetko tjeraju na plač…), zbog čega može doći do iritacije oka, te posljedično do zamućenog vida.

Svrbež trbuha je nešto što vas može poprilično ometati u uživanju u trudnoći. No, ne dajte se smesti, proći će. Koža vas svrbi zato što se rasteže i mijenja. Ne štedite na sredstvima koja vam mogu ovlažiti kožu trbuha, pa će to pomoći i kod svrbeža.

Zanimljivost:

Nemojte prestrašiti bebu! Ili možete, kad čujete da štuca, možda pomogne… Naime, sad se razvija bebina sposobnost da se prestraši.

PROČITAJTE JOŠ I: 

⇐Tjedan 24.

⇒Tjedan 26.

Možda će Vam se svidjeti.

Odgovori