6 tjedana do kraja!

Vaša beba je sada veličine repe

Što se događa s bebom?

Kako beba bude sve veća, mogli biste vidjeti i osjetiti kako vas gurka rukicom ili nožicom. Možda uspijete i vizualizirati kako je beba postavljena i točno pogoditi čime vas gura. Ipak sad već ima nešto sitno više od dva kilograma, pa je to sasvim lako osjetiti.

Ako ste brinuli oko preranog porođaja, možete odahnuti – bebe koje se rode između 34. i 37. tjedna, a nemaju druge poteškoće, imaju vrlo velike izglede da dugoročno budu u potpunosti zdrave.

Ako očekujete dječaka, njegovi bi se testisi trebali u ovom razdoblju spustiti iz abdomena u mošnje. Kad se rodi, testisi bi mu mogli izgledati natečeno, povećano, ali to je samo oteklina zbog viška tekućine ili hormona i nestat će ubrzo.

Što se događa s mojim tijelom?

Možda se osjećate kako da su vam svi unutarnji organi prignječeni, a možda se dogodilo nešto čarobno i svi vaši simptomi trudnoće su nestali… Da, i to se može dogoditi, ako se beba spusti niže u zdjelicu. To će osloboditi prostor u vašem trbuhu i omogućiti vam da malo lakše dišete, a nestat će i veliki pritisak na vaš abdomen što bi moglo riješiti žgaravicu. No, to vam neće pomoći kod učestalog mokrenja, nažalost.

Možda vam se nekad čini da su vam grudi ogromne, što je u potpunosti normalno. Sad biste već mogli očekivati lagano curenje kolostruma, što samo znači da je sve u redu i da se grudi pripremaju za hranjenje bebe.

Što bih trebala napraviti?

Ovih dana počinje vaš rodiljni dopust! Najranije ga možete dobiti 45 dana prije termina poroda, a morate ga započeti 28 dana prije termina poroda. Ako vas ništa ne sprječava u tome da već sada započnete svoj odmor i oprostite se na neko vrijeme s poslom i kolegama, učinite to. Još vaš malo vremena dijeli do dolaska bebe, a imate pravo i na malo odmora samo za sebe…

Ako dosad niste, vrijeme je da nabavite ono najnužnije za bebin dolazak u dom.

Zanimljivost:

Kosa tijekom trudnoće može više rasti, biti bujnija i sjajnija. To vam odgovara, zar ne? No, dlakavost bi se mogla povećati i na mjestima gdje ju ne očekujete – na licu, bradi i leđima. Sve je normalno, ne brinite. Depilacija voskom je u ovom razdoblju najbolji izbor.

PROČITAJTE JOŠ I: 

⇐Tjedan 33. 

⇒Tjedan 35. 

Možda će Vam se svidjeti.

Odgovori