5 tjedana do kraja!

Vaša beba je sada veličine špageti tikve

Što se događa s bebom?

U ovom razdoblju beba pliva u oko litri amnionske tekućine, ali količina tekućine će se odsad prema kraju trudnoće smanjivati. Što se tiče fizičkog razvoja, on je uglavnom dovršen. Bubrezi su razvijeni, a jetra mogu prerađivati otpadne tvari. Ostatak vremena beba ima zadatak – nabaciti koji kilogram.

Beba bi dosad već trebala biti u položaju glavom prema dolje, koji je preduvjet za prirodan porod. Ako vaša beba još nije, ne brinite se, još se stigne okrenuti. Neki liječnici mogu pripomoći okretanju bebe prije poroda, pa razgovarajte s liječnikom o tom.

Još se nešto razvija punom parom ovih dana, a to su funkcije bebina mozga. Ono što okružuje taj mozak, odnosno lubanja, ostat će još neko vrijeme meka. To je dobar vijest za vas, budući da kroz vaš porođajni kanal mora proći…

Što se događa s mojim tijelom?

Vaša je maternica sad smještena jako visoko, otprilike pod rebrima. Zbog bebina okretanja glavom prema dolje, mogli biste osjetiti bolove u rebrima – zbog bebinih udaraca nogama u rebra. Ako bolovi potraju i smatrate da su neobično jaki bez obzira na udarce, obratite se liječniku jer bi to moglo biti povezano s preeklampsijom.

Osim rebra, maternica sad već pritišće i vaše ostale unutarnje organe, pa nije neobično to što morate češće mokriti. A iz istog razloga biste mogli osjećati žgaravicu ili nelagodu u želucu.

Što bih trebala napraviti?

Ako u nekom razdoblju ne osjetite bebine pokrete i ničim ju ne možete pokrenuti (pokušajte nečim slatkim – sokovima ili slatkišima), svakako se obratite liječniku. Uzrok može biti sasvim bezazlen, ali pregledom možete i doslovno spasiti život svoje nerođene bebe.

Između 35. i 37. tjedna trebali biste napraviti bris na betahemolitički streptokok skupine B (BHS-B). Iako ovaj tip streptokok nije opasan za odrasle osobe i može ga se naći u spolnom sustavu 5-40 posto zdravih žena, u trudnoći se stvari mijenjaju. BHS-B može izazvati urinarnu infekciju, upalu vrata maternice, infekciju posteljice i plodove vode, pa čak i sepsu. Novorođenče se prolazom kroz porođajni kanal može zaraziti, a to može dovesti do upale pluća, meningitisa ili novorođenačke sepse. U slučaju pozitivnog nalaza brisa, rodilji se tijekom poroda daje antibiotik kao prevencija.

Zanimljivost:

Kažu neki podaci da bebe čije su mame u trudnoći vježbale prije prespavaju noć. Tko zna je li to istina, ali isplati se pokušati, zar ne?

PROČITAJTE JOŠ I: 

⇐Tjedan 34. 

⇒Tjedan 36.

Možda će Vam se svidjeti.

Odgovori