4 tjedna do kraja!

 

Vaša beba je sada veličine glavice kelja

 

Što se događa s bebom?

Bebin probavni sustav radi punom parom i u njemu se već stvara mekonij, prva kakica vaše bebe, koju ćete vidjeti ubrzo nakon poroda. To je tamna tvar, a mješavina je amnionske tekućine i ostalih otpadnih tvari iz bebina organizma.

Bebin je sluh ovih posljednjih tjedana izrazito oštar, pa će upravo zbog toga moći prepoznati vaš glas ili omiljenu pjesmu kad se rodi.

Što se događa s mojim tijelom?

Mogli biste primijetiti da vam se apetit smanjio, a razlog leži u tome što beba zauzima sve veći dio vaše utrobe, pa vaš želudac više ne može primiti puno hrane. Jednostavno, nema mjesta za hranu. Iz istog razloga možda lakše dišete, pod uvjetom da se beba spustila u vašu zdjelicu kao dio pripreme za porod. No, to bi moglo istovremeno stvoriti pritisak na vašu zdjelicu i abdomen. Mogli biste isto tako osjećati pritisak u vaginalnom području. Moglo bi se dogoditi i da vam „pobjegne“ malo urina kad kihnete ili zakašljete.

Što bih trebala napraviti?

Proučite sve mogućnosti sredstava protiv bolova na porodu. Razmislite želite li epiduralnu injekciju, a možete sve svoje želje staviti na papir u obliku plana poroda. Plan poroda možete po dolasku u rodilište dati babici ili doktoru i zamoliti ih da se rukovode onim što je zapisano. Nemaju sva rodilišta jednake mogućnosti, pravila i propise, pa proučite kako je u rodilištu za koje ste se odlučili.

Razmislite želite li carski rez i u kojim biste uvjetima pristali na takav porod. Ako se dogodi neplanirana situacija na porodu, mogli bi vam predložiti carski rez, ali na vama je krajnja odluka (osim u iznimnim slučajevima), pa se stoga dobro informirajte o mogućnostima, opasnostima odbijanja i slično.

Zanimljivost:

Beba u ovom tjednu izgleda baš kao pravo novorođenče, samo sitnije, ali zanimljivo je da koža trenutno izgleda ružičasto zbog krvnih žila koje su tik ispod površine kože. Isto je čak i kod beba tamnije puti.

PROČITAJTE JOŠ I: 

⇐Tjedan 35.

⇒Tjedan 37.

Možda će Vam se svidjeti.

Odgovori