3 tjedna do kraja!

Vaša beba je sada veličine dva krastavca

Što se događa s bebom?

Vaš termin se bliži, ali beba još nije, kako liječnici kažu, u terminu. Bebama rođenima u terminu smatraju se bebe rođene u 39. tjednu i kasnije. U iduća dva tjedna koja će provesti u vašoj maternici bebin će mozak dodatno sazrijeti. Ako planirate dogovoreni carski rez iz nekog opravdanog razloga, doktor će vas naručiti tek od 39. tjedna. Osim ako, naravno, postoji opravdan medicinski razlog.

Bebin stisak ruke sve je jači, pa se beba sad već može poprilično jako držati za nos ili stopalo. U jačinu ćete se uvjeriti ubrzo nakon poroda.

Što se događa s mojim tijelom?

Mogli biste primijetiti iscjedak na gaćicama. Taj bi iscjedak mogao u sebi imati i kapljice krvi, a to bi moglo značiti da je porod blizu. Ako, ipak, primijetite jače krvarenje, javite se liječniku.

U ovom bi vam razdoblju mogao ispasti i sluzni čep. To je „čep“ koji zatvara cervikalni kanal za vrijeme trudnoće. Načinjen je od male količine cervikalne sluzi i služi kao obrana maternice i ploda od bakterija. Kad vam ispadne ovaj čep, porod bi mogao biti blizu, ali to ne mora nužno biti točno.

Što bih trebala napraviti?

Pripremiti torbu za rodilište! Potražite popise koje su uglavnom slagale mame na temelju svog iskustva, pa krenite redom i nabavite sve što bi vam moglo trebati u rodilištu.

Proučite najbrži put do rodilišta i s partnerom dogovorite točan plan. Imajte na umu da morate uzeti u obzir različita doba dana kad bi trudovi mogli krenuti.

Zanimljivost:

Bebina glava još uvijek djeluje ogromno, ali zanimljivo je znati da je promjer bebine glave jednak kao i promjer njenih prsa.

PROČITAJTE JOŠ I: 

⇐Tjedan 36. 

⇒Tjedan 38.

Možda će Vam se svidjeti.

Odgovori