11 tjedana do kraja!

Vaša beba je sada veličine putar tikve

Što se događa s bebom?

Beba ima sve manje mjesta u vašoj maternici, pa oni udarci više postaju gurkanje, odupiranje, pa često nožica može završiti pod vašim rebrima. Unatoč tome što je to simpatično i vama milo, nije uvijek bezbolno.

A beba se ne smanjuje. Štoviše, u idućih 11 tjedana će više nego udvostručiti svoju težinu, a neke će bebe težinu gotovo utrostručiti. Ispod kože se sprema sve više masnog tkiva, pa je zgužvana koža sve ravnija. Masno tkivo koje se sada stvara bebi će služiti kao izvor energije.

Što se događa s mojim tijelom?

U ovom dijelu trudnoće kod oko 20 posto trudnica jave se varikozne vene, odnosno proširene vene. One se mogu pojaviti ili tek pogoršati u trudnoći, ali najčešće ne morate brinuti. Vene su u trudnoći izraženije uglavnom zbog povećanog volumena krvi. Kod nekih žena takve vene mogu biti bolne, dok druge ne osjećaju baš nikakvu nelagodu zbog tog. Možete ih ublažiti jedino vježbanjem, odnosno tako da izbjegavate dugotrajno sjedenje ili stajanje. Raspitajte se za posebne čarape koje možete nositi, ako vam vene stvaraju nelagodu. Ove vene najčešće će nestati ubrzo nakon poroda.

Što bih trebala napraviti?

Nabavite jastučiće za dojenje. Ako se pitate zašto već sada, uskoro biste mogli shvatiti zašto. Naime, i prije nego rodite u vašim se grudima stvara kolostrum, a moglo bi vam se dogoditi i da taj kolostrum lagano procuri već sad. Zimi Vam to možda neće toliko smetati, ali u slučaju da je ljeto, mogli bi vam dobro doći jastučići. Inače, vrlo je važno da beba dobije taj kolostrum, kojeg ima jako malo, a izrazito je hranjiv.

Zanimljivost:

U ovom bi se tjednu beba mogla prvi put nasmiješiti. To će se najvjerojatnije dogoditi u snu.

PROČITAJTE JOŠ I: 

⇐Tjedan 28.

⇒Tjedan 30.

Možda će Vam se svidjeti.

Odgovori