10 tjedana do kraja!

Vaša beba je sada veličine glavice kupusa

Što se događa s bebom?

Stanice kože vaše bebe proizvode pigment koji koži daje boju, ali proizvodnja melanina odvija se velikom većinom nakon rođenja. Osim pigmenta, koža se mijenja i tako što nestaju lanugo dlačice, ali ostatke dlačica mogli biste vidjeti i kad se beba rodi. Beba sad otprilike teži 1,3 kilograma, a okružuje ju nešto manje od litre amnionske tekućine, ali to još nije sve. Količina amnionske tekućine dosegnut će svoj vrhunac između 34. i 36. tjedna.

Bebine ruke su sve funkcionalnije, pa biste tako na ultrazvuku mogli nekad vidjeti kako beba lovi svoje stopalo rukicom. Bebine oči sad već mogu pomalo vidjeti oblike, iako su ti oblici lagano zamućeni, a zjenice oka mogu se proširiti i stisnuti, te tako pustiti više svjetla ili manje.

Površina mozga dosad je bila poprilično ravna, ali sad je sve više namreškana. To se događa s razlogom, naravno – kako bi u te nabore stalo što više moždanih stanica.

Što se događa s mojim tijelom?

U prvom ste tromjesečju učestalo mokrili jer se tijelo navikavalo na novosti. U drugom ste dočekali olakšanje zbog manje odlazaka u toalet. Sad je opet vrijeme za melo češće izlete… Beba je sve veća, pa tako i maternica, pa je mjehur opet u nepovoljnom položaju i morat ćete češće mokriti. To će vam dodatno teško pasti jer je sve češći i jači umor koji osjećate.

Što bih trebala napraviti?

Mogli biste osjetiti da se vrlo lako zapušete pri čak i blagoj aktivnosti. Kratak dah je nešto što bi vam moglo zadavati probleme pri kretanju tijekom ovog tromjesečja. Ako imate problema s ležanjem i spavanjem zbog teškoća s disanjem, pokušajte spavati u polusjedećem položaju, odnosno stavite dovoljno jastuka na koje ćete leći.

Ako ste zaboravili na Kegelove vježbe, vrijeme je da ih se prisjetite. Mogle bi vam pomoći u jačanju mišića zdjelice, što je važno za pružanje potpore maternici i mjehuru. Možete ih odraditi u bilo koje doba dana, u bilo kojoj situaciji, pa čak i za vrijeme – seksa. Stisnite donje mišiće na 10 sekundi, pa otpustite. Pokušajte to ponavljati dvadeset puta barem triput u danu.

Zanimljivost:

U 30. tjednu događa se jedna velika stvar – koštana srž u potpunosti preuzima proizvodnju crvenih krvnih stanica. To je potrebno da bi bebin organizam mogao samostalno funkcionirati nakon rođenja.

PROČITAJTE JOŠ I:

⇐Tjedan 29.

⇒Tjedan 31.

Možda će Vam se svidjeti.

Odgovori