14 tjedana do kraja!

Vaša beba je sada veličine vezice mladog luka

Što se događa s bebom?

O-o, tu su oni nokti koji će vas ponekad natjerati da vrisnete… Iako su nokti već bili formirani, sad su počeli rasti u one nožiće koje ćete tek upoznati. Što bezbolnije, nadamo se.

Beba i dalje učestalo guta amnionsku tekućinu, te tako vježba pluća i razvija ih što je bolje moguće.

No, najvažnija vijest ovog tjedna je – beba napokon gleda! Da, one okice kojima će vas obarati s nogu, sad napokon gledaju. Unutrašnjost maternice nije posebno zanimljiva, istina, ali možete ju vi zaintrigirati. Uperite baterijsku lampu prema trbuhu, pa ćete vrlo vjerojatno osjetiti bebin „odgovor“. Beba je sad veća, a oči otvorene – mogli biste poprilično osjetiti taj odgovor…

Što se događa s mojim tijelom?

Ako ste dosad brinuli zbog tjelesnih promjena, sad biste se mogli zabrinuti zbog svog – mozga. Jeste li već primijetili da ste počeli zaboravljati neke činjenice? Propustili ste sastanak, zaboravili na kavu… Ne brinite, to je samo „trudnički mozak“ i oporavit ćete se kad sve bude iza vas. U međuvremenu, zapišite sve važne termine u svoj smartphone ili na ploču za podsjetnike ako ju imate u stanu.

Što bih trebala napraviti?

Mogli biste početi pomalo raditi popis stvari koje vam trebaju za bebu. Dobro proučite najprije, najbolje prema iskustvima drugih mama, što bi vam stvarno moglo trebati, a što je u biti suvišno. Naravno da za neke stvari nećete znati točno, sve dok ne stigne beba, ali za mnoge će vam iskustva mama puno pomoći. Samo imajte na umu vaš način života i ono što je vama više, odnosno manje bitno u odnosu na vašu svakodnevicu.

Zanimljivost:

Šarenica oka, onaj obojeni dio oka, još uvijek nije pretjerano „šaren“. U tom dijelu oka još uvijek nema puno pigmenta, pa još uvijek ne možete znati koje će boje biti bebine oči. Čak i boja s kojom se beba rodi ne mora biti konačna boja. Znat ćete sigurno u dobi od oko šest mjeseci.

PROČITAJTE JOŠ I: 

⇐Tjedan 25. 

⇒Tjedan 27.

Možda će Vam se svidjeti.

Odgovori