1 tjedan do kraja!

Vaša beba je sada veličine lubenice

Što se događa s bebom?

Bebina ružičasta koža postaje polako bjelkasta, odnosno sivkasta, bez obzira na to kakva će biti bebina prava boja kože. Pigment će bebina koža dobiti ubrzo nakon rođenja.

Beba je dosad vjerojatno već dosegla svoju porođajnu težinu, a čak trećina te težine otpada na bebinu glavu.

Što se događa s mojim tijelom?

Mogli biste osjećati snažne nalete energije i osjetiti potrebu da slažete bebinu robicu ili pospremate ormare koje niste otvorili godinama. Ne brinite, samo osjećate nagon za gniježđenjem. Vaše tijelo sprema se za dolazak bebe, za majčinstvo, jedno sasvim novo razdoblje života, pa je ovo jedan od načina na koje se to pokazuje.

Što bih trebala napraviti?

Proučite moguće znakove da počinje porod. Može se sve dogoditi „filmski“, uz pucanje vodenjaka, ali to ne znači da morate juriti odmah u bolnicu. Imate još vremena polako se spremiti i krenuti. Znak može biti i proljev, kao i mučnina. Možete osjetiti nagli nalet energije ili vam može ispasti sluzni čep. Možete isto tako osjetiti i trudove – kontrakcije koje se moraju ponavljati u točno određenim vremenskim razmacima. Oni mogu trajati nekoliko sati ili čak i duže od 24 sata. Trudovi vam mogu donijeti i jake bolove u leđima.

Odspavati kad god možete i prikupljati snagu za taj važan dan.

Zanimljivost:

Dok bebino tijelo više ne raste tako brzo, njen mozak itekako raste. Trenutno je čak 30 posto veći nego što je bio prije samo četiri tjedna.

PROČITAJTE JOŠ I: 

⇐ Tjedan 38.

⇒ Tjedan 40.

Možda će Vam se svidjeti.

Odgovori