2 tjedna do kraja!

 

Vaša beba je sada veličine poriluka

 

Što se događa s bebom?

Lanugo dlačice koje je beba imala po koži kako bi je zaštitile od hladnoće sad polako otpadaju kako se beba priprema za porod. Isto tako bebina koža ima sve manje verniksa na sebi, ali ostatke ćete zasigurno vidjeti i kad se beba rodi. A za trenutak poroda spremna su i bebina pluća, kao i glasnice, što znači da je beba spremna zaplakati prvi put.

Većina ostalih promjena u ovom tjednu djeluju neznatno, ali su važne. Beba i dalje „skuplja“ masno tkivo, a događaju se i fine promjene u mozgu i živčanom sustavu. Tako se beba priprema za sve stimulacije koje je očekuju u vanjskom svijetu.

Što se događa s mojim tijelom?

Još dva tjedna i upoznat ćete svoje malo čudo! Naravno, ako vas ne odluči iznenaditi ranije ili malo još „mučiti“ u neizvjesnosti i nakon 40. tjedna. Baš kao što se beba „dotjeruje“ za veliki izlazak, tako se dotjeruje i vaše tijelo. Nekih ćete promjena biti svjesni, kao što je na primjer spuštanje bebe u vašu zdjelicu, lakše disanje, veći pritisak na zdjelicu. Drugih promjena nećete biti svjesni, kao što je širenje i tanjenje cerviksa.

Možete primijetiti vaginalni iscjedak koji sadrži sukrvicu ili krv. Ta krv potječe od malenih napuknuća u cerviksu kako se on širi i stanjuje. Ne morate brinuti zbog tog, to samo može značiti da beba stiže jako brzo.

Osim zbog mokrenja, mogli biste juriti na toalet i zbog – proljeva. Proljev bi mogao također biti znak da beba stiže, jer na taj način tijelo oslobađa mjesto za bebin prolazak. Pijte puno tekućine i jedite lagane obroke. Zaboravite na masno i vlakna.

Što bih trebala napraviti?

Ako još niste to napravili, pripremite jela za razdoblje nakon poroda. Nakon što dođete kući s bebom, nećete imati vremena niti snage kuhati. Ako nemate pomoć i nekog tko će vam doći kuhati u tom razdoblju, unaprijed pripremljena i zamrznuta hrana će vam više nego dobro doći. Čak i ako će vam netko moći doći pomoći, bit će vam draže da vam pomogne oko bebe, nego kuhanja.

Provjerite imate li sve potrebno u torbi za rodilište. Probajte pidžame/spavaćice koje ste nabavili ranije, jer bi vam sada mogle biti uske. Ako ste već spakirali neku hranu, provjerite je li vam se ukus možda promijenio, trebate li ih možda promijeniti.

Šećite! Korist je višestruka.

Zanimljivost:

Bebine oči sada su već plave, sive ili smeđe boje, ali kad do njih dopre svjetlost, mogle bi promijeniti boju ili nijansu. Pravu boju očiju svoje bebe saznat ćete oko bebina prvog rođendana.

PROČITAJTE JOŠ I: 

⇐ Tjedan 37.

⇒ Tjedan 39.

Možda će Vam se svidjeti.

Odgovori