9 tjedana do kraja!

Vaša beba je sada veličine kokosovog oraha

Što se događa s bebom?

Bebin mozak se sve više razvija, a razvijaju se ubrzano i veze u mozgu. I dobro da se to događa ubrzano, jer bi ih trebalo biti milijarde! Beba sad već može koristiti svih pet osjetila, a mozak već može obraditi te signale.

Beba sve više spava, odnosno sve su duže faze u kojima beba odmara, a posebno je duža REM faza sna. Ako ste na ultrazvuku i beba spava, a želite ju probuditi, pojedite ili popijte nešto slatko, pa pričekajte kratko. No, isto tako se sve više kreće, odnosno sve više pomiče noge i ruke. I udara vas, naravno. Oprostit ćete joj, jer ipak je to znak da je dobro i zdrava.

Što se događa s mojim tijelom?

Ako dosad niste, sad biste mogli osjetiti povremeno kontrakcije zbog kojih ćete možda pomisliti da kreću trudovi i preplašiti se. No, ne brinite, znat ćete kad trudovi uistinu krenu. Ovo su gotovo sigurno Braxton-Hicksove kontrakcije. To su kontrakcije koje maternicu pripremaju za porod. Najčešće traju oko 30 sekundi, nepravilni su (i to je ono što ih najviše razlikuje od trudova) i bezbolni.

Što bih trebala napraviti?

Razmislite o profesionalnom fotografiranju – kako vas s trbuhom, tako i bebe kad stigne. Ovo je razdoblje vrlo specifično, sve je potpuno drukčije od uobičajenog, pa zašto to ne biste ovjekovječili? Kad stigne beba, nećete moći niti zamisliti kako ste izgledali s trbuhom, pa će vam uvijek biti drago vidjeti te fotke. A kada stigne beba, mogli biste i s njom obaviti fotkanje. S obzirom na sve češća fotografiranja, možda je sad pravo vrijeme da rezervirate termin… Najljepše su slike one u prva dva tjedna, kažu profesionalci.

Što biste još trebali napraviti? Oglušiti se kad vam drugi (iz nepoznatog razloga) počnu pričati horor priče o porodu – njihovom ili njihovih poznanica ili susjeda. Vaš porod bit će jedinstven i nitko, baš nitko, ne može unaprijed znati kako će izgledati. Pa zašto se onda oko toga uzrujavati?!

Zanimljivost:

Neke bebe u trbuhu toliko često i žustro sišu palac, da se rode s malenim žuljevima na palčevima.

PROČITAJTE JOŠ I:

⇐Tjedan 30. 

⇒Tjedan 32. 

Možda će Vam se svidjeti.

Odgovori