8 tjedana do kraja!

Vaša beba je sada veličine dinje

Što se događa s bebom?

Bebini organi su u potpunosti razvijeni, osim pluća. Ona se još uvijek razvijaju i beba „vrijedno“ udiše amnionsku tekućinu kako bi vježbala disanje. No, kad bi vam se dogodilo da ranije rodite, odsad pa nadalje, imajte na umu da bi beba gotovo sigurno bila sasvim dobro. Iako je do vašeg termina poroda još čak osam tjedana, vaša beba već sada izgleda kao novorođenče – koža nije više prozirna, a sitno tijelo već je dosta popunjeno masnoćama.

Beba ima sve manje mjesta u trbuhu, pa će pokreti biti sve prigušeniji, a s vremenom će vam se činiti kao da beba doslovno upire o vašu unutrašnjost trbuha. Vrlo vjerojatno će se uskoro trajno smjestiti glavom prema dolje, što je idealan položaj za porod.

Što se događa s mojim tijelom?

Možda vam se donedavno činilo da ne možete biti veći… Sad znate da možete. I još ćete rasti. Kako je beba sve buckastija, vi ćete biti veći. Neće pomoći ni sve veće zadržavanje vode koje se često događa, posebno ljeti. No, izdržat ćete još tih nekoliko tjedana, pa će se sve vratiti u normalu. Ili gotovo sve. Sad ste tu gdje jeste i jedino što možete je hraniti se zdravo, kako bi kalorije koje unosite bile maksimalno i dobro iskorištene.

Što bih trebala napraviti?

Možda će vam biti zabavno zapisivati vaše snove. U ovom razdoblju snovi mogu biti vrlo živopisni, a često i luckasti, pa bi vam možda bilo zabavno to jednom pročitati. S druge strane, snovi mogu biti i pomalo zastrašujući, pa će vam možda biti lakše nositi se s njima ako ih zapišete i „riješite“ ih se na taj način.

Nemojte se zamarati niti zabrinjavati zbog strija! Ako ste ih i dobili, s vremenom će one malo izblijedjeti, a pomoći će vam i činjenica da oko 90 posto žena dobije barem nekoliko strija. One su znak da ste na svijet donijeli svoje malo čudo, nemojte pokušati bježati  od njih.

Zanimljivost:

Manje od pet posto beba ne okrene se na vrijeme u položaj glavom prema dolje. Dakle, šansa postoji da se to neće dogoditi, ali je toliko mala da ne biste o tom trebali brinuti sve do kraja, posebno zato što na to ne možete utjecati.

PROČITAJTE JOŠ I: 

⇐Tjedan 31.

⇒Tjedan 33.

Možda će Vam se svidjeti.

Odgovori