31 tjedan do kraja!

Vaša beba je sada veličine zelene masline

Što se događa s bebom?

Bebino lice se polako formira. Oči su sve veće i vidljivije, a u njima je već i malo boje – pigmenta. Razaznaju se usta, a u njima je jezik sa sićušnim okusnim pupoljcima. Na rukama i nogama koje sve više rastu počinju se nazirati utori na mjestima na kojima će nastati prsti.

Unutarnji organi su već na svom mjestu – srce, mozak, pluća, jetra, bubrezi. Sve to u otprilike 22 milimetra dužine! Nestao je onaj repić zbog kojeg je beba nalikovala na punoglavca, a razvijaju se i sićušni mišići.

Što se događa s mojim tijelom?

Hormoni su čudo, a posebno oni trudnički. Vrlo vjerojatno ćete osjećati nagle promjene raspoloženja, čak i vama samima neobjašnjive. Ako vas partner ne razumije, pokušajte mu dati da pročita malo o trudničkim hormonima i promjenama ponašanja, kako bi vas mogao bolje razumjeti.

Možda biste mogli bilo kad tijekom trudnoće primijetiti iscjedak. To je normalno, sve dok iscjedak nije neugodnog mirisa ili neobične boje. Isto tako, ako osjećate svrbež ili bilo kakvu nelagodu, te ako osjećate peckanje dok mokrite. To bi mogli biti znakovi vaginalne infekcije i morate se obratiti liječniku.

Prekomjeran umor koji možda osjećate sasvim je normalan u ovom dijelu trudnoće. Kako zakoračite u drugo tromjesečje stvari bi trebale biti puno lakše. Kako zbog umora i iscrpljenosti, tako i zbog mučnine, dobro je jesti više malih obroka u danu, te radije nešto (zdravo) grickati, nego pojesti obilan obrok odjednom.

Što bih trebala napraviti?

Raspitajte se o neinvanzivnim prenatalnim testovima, posebno ako imate više od 35 godina ili genetske bolesti u obitelji. Ovim testovima se iz krvi doznaje hoće li vaše dijete biti nositelj nekih od genetskih bolesti. Možete ih uglavnom napraviti od 10. tjedna trudnoće.

Ako vam je omiljena poza za spavanje na trbuhu, nemojte se uzrujavati – još uvijek možete spavati tako, sve dok vam trbuh ne bude smetao.

Jedite dovoljno vlakana, jer bi vam se probava mogla usporiti, a vlakna će vam pomoći da zadržite koliko toliko redovitu probavu. Jedite dovoljno zelenog povrća. S druge strane, smanjite bijeli kruh, bijelu rižu i tjesteninu.

Zanimljivost:

Sad biste već trebali čuti otkucaje srca na ultrazvuku, ali nemojte brinuti ako ne čujete. Možda imate malog sramežljivca ili sramežljivku koji se skrivaju u nekom teško dostupnom dijelu maternice, pa zato ne čujete srce.

PROČITAJTE JOŠ I: 

⇐Tjedan 8.

⇒Tjedan 10.

Možda će Vam se svidjeti.

Odgovori