32 tjedna do kraja!

Vaša beba je sada veličine maline

Što se događa s bebom?

Nožice su sve duže, ali dijelovi nogu još uvijek nisu razvijeni. No, i dalje je glava neproporcionalno veća. Nastavlja se razvijati posteljica, odnosno razvijaju se strukture koje će posteljicu pričvrstiti uz stijenku maternice. Ipak, zasad fetus još uvijek dobiva hranjive tvari uz pomoć gestacijske vrećice.

Iako još neko vrijeme nećete vidjeti te divne okice, već ovaj tjedan počinju se formirati organi vida.

Beba sad raste otprilike milimetar na dan, ali taj milimetar ne mora otići nužno u dužinu. Mogu porasti noge, ruke, leđa…

Što se događa s mojim tijelom?

Dosad ste vjerojatno već „propustili“ i drugu mjesečnicu. Ipak, neke žene mogu primijetiti lagano krvarenje i tijekom trudnoće. Velika je vjerojatnost da se ne trebate zbog tog brinuti, ali svakako svako krvarenje spomenite liječniku. Posebno je važno javiti se liječniku ako se krvarenje nastavi i ako imate bolove u trbuhu.

Kako vam se povećava volumen krvi za gotovo 50 posto, zbog bebe, mogli biste osjećati povremene glavobolje. Javite se liječniku da vam prepiše tablete koje nije štetno koristiti u trudnoći.

Što bih trebala napraviti?

Ovisno o tome kako se osjećate, mogli biste vježbati u trudnoći. Ako osjetite zamor kad pokušate vježbati, to je znak da usporite. Nema univerzalnog recepta – neke trudnice mogu tek šetati, neke nastavljaju s treninzima kao da se ništa nije dogodilo, neke dobiju dodatnu snagu… Nemojte se forsirati ako vam ne ide lako.

Zanimljivost:

Curica ili dečko? Još ćete pričekati neko vrijeme prije nego doznate, ali već u ovom tjednu formiraju se spolni organi vaše bebe.

PROČITAJTE JOŠ I: 

⇐Tjedan 7. 

⇒Tjedan 9.

Možda će Vam se svidjeti.

Odgovori