33 tjedna do kraja!

Vaša beba je sada veličine bobice borovnice

Što se događa s bebom?

Zametak je sada dug već (da, već, iako vam se čini malo) oko centimetar. Glava već sada raste malo brže od tijela, pa će zametak sve više izgledati kao maleni vanzemaljac visokog čela koje se već sad nazire. Razvijaju se i oči i uši polako. Doduše, više se razvija unutarnji dio uha, pa se vanjski neće još neko vrijeme vidjeti.

Na mjestima gdje će narasti ruke i noge pojavljuju se sve duži oblici, a ruke su već malo spljoštene na krajevima – iz tog će nastati šake. Živčane stanice se umnožavaju i razvijaju, a mozak i leđna moždina se polako oblikuju.

No, ono najvažnije je: stvara se pupčana vrpca. Ona će bebu opskrbljivati kisikom i hranjivim tvarima do kraja trudnoće.

Što se događa s mojim tijelom?

Vaša je maternica već narasla do veličine limuna. Grudi su vam također narasle i osjetljive su na dodir. Jedino što nije naraslo je vaša energija – osjećate se vjerojatno umornije nego inače. A to vam ne pomaže kod još jednog simptoma – učestalog mokrenja.

Ako ste među „sretnicama“ koje pate od (jutarnjih) mučnina, pripremite se na to da bi one mogle potrajati sve do otprilike 14. tjedna.

U trudnoći bi vam zubne desni mogle biti osjetljivije nego inače, pa biste mogli primijetiti čak i krvarenje. Pazite na redovito održavanje higijene, te svakako posjetite stomatologa za savjet.

Što bih trebala napraviti?

Vrijeme je da potražite novi grudnjak! Nekim ženama grudi narastu ček za cijeli broj! A čak i ako ne narastu toliko, imajući na umu osjetljivost područja, bolje je imati grudnjak koji vam u potpunosti odgovara. Može to već sada biti grudnjak za dojenje, jer su oni napravljeni upravo tako da najmanje smetaju.

Grudnjak svakako isprobajte prije kupnje, jer osim što vam grudi rastu, bradavice bi mogle biti jako osjetljive na dodir, pa je važno da vam grudnjak ne smeta.

Zanimljivost:

U ovom se tjednu stvara sluzni čep, koji štiti vašu maternicu od bakterija. Kod nekih žena je pred kraj trudnoće ispadanje čepa znak da porođaj stiže, ali ne mora uopće doći do toga.

PROČITAJTE JOŠ I: 

⇐Tjedan 6.

⇒Tjedan 8.

Možda će Vam se svidjeti.

Odgovori