13 tjedana do kraja!

Vaša beba je sada veličine glavice kelja

Što se događa s bebom?

Ako vam se učini da osjećate neobične bebine pokrete, koji se ritmički ponavljaju, vaša beba najvjerojatnije štuca. I dosad je štucala, samo što ste štucavicu drukčije osjetili, a bila je i rjeđa. Sad je beba veća, a pluća se sve više razvijaju, pa ih štucanjem beba vježba, a vi ju jače osjećate.

Osjećate sve bolje i bebine udarce, u to nema sumnje. No, to je korisno i za vas – beba vam se javlja da je sve u redu, i za bebu – tako vježba mišiće, pa je tonus tih malenih mišića sve bolji. Ipak, koliko god vas voljela obavještavati da je tu, beba se jednako rado sklupča kako bi se odmorila, i to u onaj položaj koji, s razlogom, zovemo „fetalni položaj“.

Što se događa s mojim tijelom?

Mnoge trudnice doživjet će sindrom nemirnih nogu. Ako ste odmah naslutili o čemu se radi, vjerojatno vas to i muči. Naime, nekim trudnicama javljaju se trnci i nelagodan osjećaj u nogama, a žena ima osjećaj da mora pomaknuti noge kako bi se riješila nelagode, a ponekad i boli. Točan uzrok nije poznat, kao ni rješenje, ali prema nekim teorijama javlja se kad je prisutan nedostatak željeza, kao i manjak folne kiseline i magnezija.

Što bih trebala napraviti?

Riješite se prstenja i uskih cipela! Ne govorimo o modi i modnim trendovima, nego o činjenici da će vam ruke i noge vrlo lako naticati. Da se ne biste doveli u položaj da ne možete skinuti prsten, bolje ga skinite preventivno. Posebno ako vam je zadnji dio trudnoće u doba kad su temperature visoke. Vjerojatni uzrok naticanja je zadržavanje vode u tijelu i nestat će najvećim dijelom čim rodite. Izbjegavajte duže stajanje i sjedenje, a kad god možete podignite noge na povišeno. I ne, recept nije izbjegavanje tekućine, nego upravo obrnuto – što više tekućine.

Spavajte na lijevoj strani. Tako kažu stručnjaci, barem, jer upravo taj položaj će omogućiti većoj količini krvi i hranjivih tvari da dođu do posteljice. No, imajte na umu da je spavanje na bilo kojem boku bolje od spavanja na leđima, koje se ne preporuča i moglo bi biti opasno za bebu.

Zanimljivost:

Bebini okusni pupoljci su sad razvijeni više nego što će biti kad se rodi. Ako pojedete nešto začinjeno, beba će vjerojatno nakon tog – štucati. Provjerite, ali imajte na umu da beba jede oko dva sata nakon vas.

PROČITAJJTE JOŠ I: 

⇐Tjedan 26.

⇒Tjedan 28.

Možda će Vam se svidjeti.

Odgovori