12 tjedana do kraja!

Vaša beba je sada veličine glavice salate

Što se događa s bebom?

Zakoračili ste u treće tromjesečje, čestitamo! Dok su iza vas dvije trećine, iza bebe je jedna – beba trenutno ima otprilike trećinu prosječne porođajne težine i teži oko kilograma. Duga je blizu 40 centimetara.

Iako je dosad već mogla otvoriti i zatvoriti oči, sada će se to događati češće, pa možemo reći da beba sada može treptati. Onako kao što će to činiti jednoga dana kad vas bude htjela uvjeriti da joj date još jedan keks…

Još nešto što će ponekad koristiti (možda ako joj ne date taj keks) već sada može – beljiti se. Bebe često guraju jezik izvan usta u ovom razdoblju. Nije potpuno jasno zašto, ali moguće je da kušaju amnionsku tekućinu.

Što se događa s mojim tijelom?

Najugodnije razdoblje trudnoće je iza vas, nažalost. No, to ne znači da u ovom posljednjem nećete uživati! Ipak, ono sa sobom nosi Kako se beba polako namješta u položaj za porod, odnosno glavom prema dolje (još se stigne okretati, ali neke će ipak ostati tako do kraja), beba bi mogla pritisnuti – krivi živac. Ishijadični živac često pati u trudnoći, a mogao bi uzrokovati sijevajuću bol kroz nogu na onoj strani na kojoj je prikliješten. Može vam pomoći jedino topli oblog, topla kupka i mirovanje.

Što bih trebala napraviti?

Nemojte se brinuti ako vam se na licu pojave područja kože tamnije boje, nalik na one mrlje koje nasrtaju zbog sunca. Radi se o hiperpigmentaciji koja često više dođe do izražaja kod osoba koje imaju tamniju put. Mogu vam postati vidljiviji madeži, kao i pjegice, a mnogima se pojavila i linea negra, tamna crta posred trbuha. No, sve te promjene nestat će u prvih nekoliko mjeseci nakon poroda. Za lice koristite redovito kremu s visokim zaštitnim faktorom, bez obzira na doba godine, jer sunce može „pogoršati“ stanje.

Zanimljivost:

Vaša beba počinje doživljavati REM fazu sna, što znači da sada može sanjati i vjerojatno sanja.

PROČITAJTE JOŠ I: 

⇐Tjedan 27.

⇒Tjedan 29.

Možda će Vam se svidjeti.

Odgovori