Početak vaše trudnoće računa se od prvog dana vaše posljednje mjesečnice. To znači da prva dva tjedna koja se kasnije uračunaju u trudnoću, vi u biti niste trudni. Vaše se tijelo u tom razdoblju i dalje priprema za ovulaciju, odnosno otpušta jajašce iz jajnika, baš kao i svakog mjeseca. Ta ovulacija će biti oko 14. dana ciklusa, ovisno o dužini vašeg ciklusa.

U roku od 24 sata od ovulacije, sperma će oploditi vaše jajašce (ako ste imali nezaštićen spolni odnos tijekom posljednjih nekoliko dana. Pet do šest dana nakon ovulacije to će se jajašce usaditi u stijenke maternice – taj se proces zove implantacija.

Tjedan trudnoće 1. – 3.

40/37 tjedana do kraja!

Što se događa s mojim tijelom?

Prvo što će većina žena primijetiti je, logično, izostanak mjesečnice. No, trenutak u kojem biste mogli posumnjati ovisi o dužini vašeg ciklusa.

Tijekom trećeg tjedna trudnoće mogli biste primijetiti tragove krvi, te pomisliti da se radi o mjesečnici. To je ovulacijsko krvarenje i događa se tijekom implantacije jajašca u stijenke maternice. To ovulacijsko krvarenje može biti tek nekoliko kapi krvi, pa sve do krvarenja nalik na blagu mjesečnicu.

Imajte na umu da je svaka trudnoća različita i da ne mora svaka trudnica imati sve simptome.

Ostali rani simptomi trudnoće mogu biti:

  • Mučnina – najčešće jutarnja, ali može se javiti u bilo koje doba dana
  • Umor – zbog hormonalnih promjena možete osjećati umor, biti emotivni ili uzrujani
  • Bolne dojke – dojke mogu biti povećane i osjetljive, baš kao i prije mjesečnice
  • Učestalo mokrenje – tijekom dana, ali i noći
  • Promijenjeno osjetilo okusa, mirisa – neka uobičajena hrana mogla bi vam imati nepodnošljiv miris, mogli biste poželjeti hranu koju dosad niste voljeli, ali i prestati uživati u hrani koju inače volite

Što bih trebala napraviti?

Nazovite svog ginekologa i dogovorite pregled. Pregled je najbolje obaviti najranije u petom tjednu trudnoće, jer prije tog ultrazvuk neće ništa pokazati.

Počnite uzimati folnu kiselinu. Čak i ako niste trudni, ona vam neće škoditi, a u slučaju trudnoće vrlo je bitna.

Ako pušite, vrijeme je da prestanete! Pokušajte za početak barem smanjiti broj cigareta, ali neka vam cilj bude potpuni prestanak.

U trećem tjednu trudnoće nastaje fetus i tada ste službeno zatrudnjeli!

Zanimljivost:

Iako će proći još mjeseci prije nego saznate je li vaša beba djevojčica ili dječak, to je već sada određeno. Oplođeno jajašce sadrži 46 kromosoma – po 23 od svakog roditelja. Majka daje kromosome X, a otac može dati kromosome X (djevojčica) ili Y (dječak).

PROČITAJTE JOŠ I: 

⇒Tjedan 4. 

Možda će Vam se svidjeti.

Odgovori