20 tjedana do kraja!

Vaša beba je sada veličine batata

Što se događa s bebom?

Iako beba ubrzano raste, još uvijek ima puno prostora za rast. Odnosno za razne akrobacije, koje sada već vjerojatno možete osjetiti. I, vjerujte, nema tako dobrog osjećaja kao što je taj!

A što se tiče saznanja je li u vašem trbuhu mali nogometaš ili buduća karatašica, to biste sada već mogli doznati ako odete na pregled – veća je vjerojatnost ako odete na 4D ultrazvuk. No, imajte na umu da možda nosite malenog sramežljivca, koji će uspješno skrivati svoje spone karakteristike još neko vrijeme. Isto tako, nisu rijetki ni slučajevi u kojima liječnik pogrešno procijeni viđeno, pa roditelji provedu mjesece uređujući ružičastu sobu, a na kraju im „treba“ plava…

Što se događa s mojim tijelom?

Na pola puta ste, možete li vjerovati? Ako ste dosad ponekad i „zaboravili“ da ste trudni i da očekujete bebu, to sad postaje sve manje vjerojatno. Stvari postaju sve stvarnije, opipljivije i neke će trudnice možda tek sad uistinu postati svjesne da će dobiti bebu i postati mame. Tome će dodatno pripomoći bebini udarci koje sve više osjećate.

I dalje je bitno da se ne uspoređujete ni s jednom drugom trudnicom – niti osjetite li udarce, niti koliko vam je velik trbuh, niti koliko uživate u trudnoći… Te stvari uvelike ovise o brojnim čimbenicima, pa ne možete očekivati da su sve trudnice iste. Ono čega se trebate držati je doktorova riječ da je sve u redu.

Što bih trebala napraviti?

Od 20. tjedna nadalje može se kod trudnica pojaviti stanje koje se naziva preeklampsija. Simptomi su visoki krvni tlak i proteini u urinu. Vi sami nećete moći primijetiti ove simptome, ali doktor bi ih trebao vidjeti tijekom redovnog pregleda. Preeklampsija može dovesti do ozbiljnih problema za mamu i bebu ako se ne prati i ne liječi. Što se ranije otkrije, tim bolje. Drugi simptomi mogu uključivati: oticanje stopala, zglobova, lica i ruku zbog zadržavanja tekućine, jaka glavobolja, problemi s vidom, bol ispod rebara. Ako vam doktor ukaže na ovo stanje, važno je ozbiljno ga shvatiti.

Zanimljivost:

Bebini okusni pupoljci sad mogu prenijeti signale bebinu mozgu, ali znanstvenici još uvijek nisu sigurni mogu li bebe osjetiti okus hrane koju vi jedete, a beba dobiva u obliku molekula.

PROČITAJTE JOŠ I: 

⇐Tjedan 19.

⇒Tjedan 21.

Možda će Vam se svidjeti.

Odgovori