21 tjedan do kraja!

Vaša beba je sada veličine manga

Što se događa s bebom?

Koža vaše bebe sad je već pokrivena verniksom, bijelom, sirastom tvari koja štiti bebinu kožu od amnionske tekućine koja ju okružuje. Bez te tekućine, beba bi se rodila poprilično smežurana nakon devet mjeseci provedenih u vodi. Upravo ćete takvu bebu ugledati kad se rodi. Verniks kožu štiti i kratko nakon poroda, pa se upravo zato beba ne kupa čim se rodi, iako se to do prije otprilike desetljeća radilo. Ta će se bijela tvar s vremenom upiti u kožu i zbog toga ne trebate brinuti.

Trenutno se najviše razvijaju bebina pluća, a ovaj tjedan počinju se razvijati i glavni dišni putovi (bronhiole).

Čak i ako još ne osjetite prave bebine udarce, mogli biste osjetiti nešto kao leptiriće u trbuhu. To znači da ćete uskoro osjetiti i udarce, ali je beba još premalena.

Što se događa s mojim tijelom?

Osim što vas možda muči nesanica, niti druge stvari vam neće olakšati san. Na primjer, mogli bi vam se javiti grčevi u nogama, odnosno potkoljenicama, i to upravo dok ležite i odmarate. Iako se još ne zna točan uzrok tih grčeva, moglo bi vam pomoći ako pijete više vode.

Voda, odnosno tekućina, vam neće pomoći samo kod grčeva, nego biste je trebali piti dovoljno i da biste održali vašu probavu što redovitijom. Ako vam uistinu „zapne“, pokušajte sa sokom ili kompotom od šljiva.

Što bih trebala napraviti?

Blizu ste polovici trudnoće i beba ima već poprilično vidljive karakteristike – bebe. Mogli biste, stoga, razmisliti o 3D ili 4D ultrazvuku. To vam najčešće ne mogu ponuditi u hrvatskim bolnicama, pa ćete vjerojatno morati to obaviti privatno, uz plaćanje. I nećete saznati ništa posebno novo niti spektakularno, ali ćete za uspomenu imati slike svoje bebe baš onako kako ju zamišljate i raspravljati na koga već sada liči…

Zanimljivost:

Osim što štiti bebinu kožu, verniks ima još nekoliko funkcija – ima antimikrobna svojstva, služi kao lubrikant tijekom poroda, pomaže regulirati temperaturu tijela, vlaži bebinu kožu.

PROČITAJTE JOŠ I: 

⇐Tjedan 18.

⇒Tjedan 20.

Možda će Vam se svidjeti.

Odgovori