22 tjedna do kraja!

Vaša beba je sada veličine krastavca

Što se događa s bebom?

Ako je beba koju očekujete djevojčica, njezini jajnici i maternica sad su već oformljeni i na pravom mjestu. Ako pak očekujete dječaka, njegove bi genitalije već mogle biti vidljive na ultrazvučnoj snimci.

Bebin živčani sustav ubrzano se razvija i dalje, a stvaraju se i sve kompleksnije veze između živčanih stanica. One u mozgu razvijaju se u stanice za osjet dodira, mirisa, okusa, vida i sluha. Oko živaca u bebinu tijelu stvara se mijelinska ovojnica, koja štiti živce. Obavijanje ovom ovojnicom potrajat će sve do bebina prvog rođendana.

Beba vas sada već jasno može čuti kako govorite, kao i zvukove izvana. Dakle, sad možete jedno drugo slušati kako štucate!

Što se događa s mojim tijelom?

Kako vaš trbuh raste i vaše se tijelo mijenja, mogli biste se osjećati pomalo nespretno. Osim tog, krvni tlak vam je vjerojatno nizak, pa nemojte naglo ustajati jer bi vam se moglo zavrtjeti u glavi. Grudi su vam vjerojatno narasle čak i za cijeli broj. Ako dosad niste, svakako nabavite novi grudnjak, prilagođen vašim novim oblinama.

Čak i ako ste dosad sasvim mirno spavali, uskoro biste se mogli početi sve više okretati u krevetu čekajući da vam san dođe na oči. Problemi sa spavanjem, kao i nesanica, normalna su pojava u trudnoći. Tijelo vam se mijenja, tu su i hormoni, nije lako namjestiti se u idealan položaj. Pokušajte nabaviti jastuk za bočno spavanje, mogao bi vam dobro doći dok se pokušavate namjestiti.

Što bih trebala napraviti?

Liječnik će vas vjerojatno poslati na anomaly scan, pregled kojim se mogu ustanoviti neke neobične stvari kod fetusa, njegova razvoja ili izgleda. Ovim bi se pregledom mogle ustanoviti neke nepravilnosti, ali ne sve. Ovaj pregled nije obavezan, ali nemate razloga odbiti ga. Radi se o ultrazvuku, nešto dužem i temeljitijem. Ono što možete napraviti jest raspitati se gdje biste taj pregled mogli odraditi na malo boljem UZV aparatu. Što bolji aparat, to bolja vidljivost. Tijekom pregleda mogli biste osjetiti nelagodu jer liječnik mora malo jače pritisnuti trbuh kako bi sve dobro vidio. No, ne brinite se, to neće naškoditi vašem djetetu.

Između ostalog, na ovom biste pregledu mogli otkriti nosite li djevojčicu ili dječaka, ako to još ne znate. Ako ne želite znati, naglasite to liječniku prije početka pregleda.

Zanimljivost:

Na trbuhu biste mogli primijetiti liniju, tamniju od ostatka kože, koja ide sredinom trbuha, od vrha do dna. Ta se linija zove linea negra (crna linija) i nestat će vjerojatno nekoliko mjeseci nakon što rodite. Radi se o bezopasnoj promjeni u pigmentaciji.

PROČITAJTE JOŠ I: 

⇐Tjedan 17.

⇒Tjedan 19.

Možda će Vam se svidjeti.

Odgovori