Vrijeme je!

 

Vaša beba je sada veličine manje bundeve

 

Što se događa s bebom?

Otprilike pet posto beba rodi se točno na termin, pa ne brinite ako taj važan datum i prođe. Sad ste na samom kraju trudnoće. Vi, odnosno vaša posteljica i dalje opskrbljuju bebu antitijelima koja su joj potrebna za borbu protiv infekcija prvih šest mjeseci života. No, ako planirate dojiti, u vašem će mlijeku biti još antitijela koja će ojačati imunosni sustav.

Beba je već navikla na vaš glas, pa kad napokon stigne, svakako joj pričajte. Vaš glas bit će nešto poznato i ugodno u potpuno novom i nepoznatom svijetu. Vi ćete u njezinim očima biti pomalo mutni, jer se njezin vid tek treba prilagoditi vanjskom svijetu.

Nemojte se iznenaditi, kad stigne beba bi mogla biti prekrivena verniksom, ostatcima lanugo dlačica, ali i krvlju.

Što se događa s mojim tijelom?

Vaše tijelo obavlja posljednje pripreme za porod. Pripreme su fizičke, ali i psihičke. Mogli biste tako osjetiti paniku, kao i preplašiti se da dijete neće moći proći kroz vaš porođajni kanal.  No, ne brinite, vaše će se tijelo svemu prilagoditi, a ako negdje i zapne, tu su liječnici koji će pronaći pravo rješenje i pomoći bebi da stigne. Vaš se cerviks širi, tanji i priprema za prolazak bebe. I nema veze koliki ste, koliko je vaše tijelo, jer cerviks je ono što je bitno.

Što bih trebala napraviti?

Razgovarajte s liječnikom o induciranom porodu. Ako vam ga predloži, budit potpuno sigurni da vam i treba. Ako ne postoje točni razlozi za to, bolje bi ga bilo izbjeći. Mnogi liječnici će vam predložiti inducirani porod u 41. tjednu. No, to nije uvijek nužno.

Ako ne budete obrijani „tamo dolje“, morat će vas obrijati prije poroda. Odaberite što vam je draže, da to učinite sami ili da to učini sestra. Neke žene odluče se na brazilsku depilaciju, ali raspitajte se je li to pravi izbor za vas. Ako to dosad nikad niste radili, možda sad nije pravi trenutak. Nije suludo razmisliti i o tome da to učini partner.

Sretno!

Zanimljivost:

Ako želite ubrzati i potaknuti porod, seks je najbolji način za to.

PROČITAJTE JOŠ I: 

⇐Tjedan 39.

Možda će Vam se svidjeti.

Odgovori