35 tjedana do kraja!

Vaša beba je sada veličine koštice jabuke

Što se događa s bebom?

Već u ovom tjednu razvija se živčani sustav vaše bebe, a tu su već i osnovni temelji za sve glavne organe. Razvija se polako i srce, ali je zasad nalik cjevčici, a krv već polako počinje kolati krvnim žilama koje tek nastaju.

Vanjski sloj stanica raste i razvija se u oblik šuplje cijevi i to se naziva neuralna cijev, a kasnije će se razviti u mozak i leđna moždina.

Što se događa s mojim tijelom?

Ako ste među ženama koje imaju dugačak ciklus, možda ćete tek sada primijetiti izostanak mjesečnice i pomisliti da ste trudni. Test će vam sada s većom sigurnošću pokazati da ste trudni, a vrijeme je i za prvi pregled ginekologa.

Što bih trebala napraviti?

Ako uzimate redovno neku terapiju zbog nekog stanja, obvezno se posavjetujte s liječnikom i dogovorite daljnju terapiju. Prije uzimanja bilo kakvih lijekova obratite se svom liječniku. Za veliku većinu lijekova u uputama je navedeno upravo da se morate savjetovati s liječnikom.

Pazite da ne konzumirate hranu koja bi vam mogla štetiti:

  • Nepasterizirani mliječni proizvodi – mogu dovesti do infekcije koja se naziva listerija
  • Sirevi s plemenitom plijesni
  • Sirovo ili nedovoljno termički obrađeno meso – mogli biste dobiti toksoplazmozu
  • Sirova ili nedovoljno termički obrađena jaja, jaja iz neprovjerenih izvora

Zanimljivost:

Možda biste mogli primijetiti da je u vašim ustima neobično mnogo sline. Radi se o nešto rjeđem simptomu trudnoće za koji su zaslužni hormoni. Pokušajte si pomoći žvakanjem žvakaće gume bez šećera.

PROČITAJTE JOŠ I: 

⇐Tjedan 4.

⇒Tjedan 6. 

Možda će Vam se svidjeti.

Odgovori