36 tjedana do kraja!

 

Vaša beba je sada veličine zrna maka

Što se događa s mojim tijelom?

Mnoge žene mogle bi u ovom tjednu primijetiti izostanak mjesečnice, te posumnjati na trudnoću. Najlakše je trudnoću dokazati testom, a to biste možda u ovom tjednu s nekim testovima već mogli.

Prvo što će većina žena primijetiti je, logično, izostanak mjesečnice. Trudnoću ćete najlakše dokazati ako napravite test na trudnoću.

Mogli biste osjetiti zatezanje u području trbuha, a možda vam se baš u ovom tjednu pojavi implantacijsko krvarenje. To je krvarenje posljedica ugnježđivanja embrija u stijenke maternice.

Što se događa s bebom?

U ovom i idućem tjednu embrij će rasti i početi se razvijati ugniježđen u stijenke maternice. Vanjske stanice povezat će se s majčinim dovodom krvi i kisika, kroz stijenke maternice, dok će se unutarnje formirati u dva, odnosno kasnije u tri sloja. Svaki od tih slojeva će kasnije tvoriti dijelove bebina tijela:

  • Iz unutarnjeg sloja će nastati dišni i probavni sustav, uključujući pluća, želudac, mjehur
  • Od srednjeg sloja će nastati srce, krvne žile, mišići i kosti
  • Vanjski sloj formirat će mozak, živčani sustav, leće u oku, zubnu caklinu, kožu i nokte

Amnionska vrećica u kojoj se embrij sada nalazi ispunjena je amnionskom tekućinom koja mu osigurava hranjive tvari. Ta će se vrećica kroz nekoliko tjedana pretvoriti u posteljicu.

Što bih trebala napraviti?

Prestati piti alkoholna pića, te svakako prestati pušiti. Poželjno je smanjiti unos kofeina, ali kavu ne morate u potpunosti izbaciti – jedna na dan će biti u redu.

Ako niste počeli uzimati folnu kiselinu, svakako počnite.

Trebali biste pripaziti na pojačani unos vitamina D, koji će vam pomoći da održite zube i kosti zdravima, te pomoći pri apsorpciji kalcija.

Zanimljivost:

Iako će vas ginekolog naručiti na pregled vjerojatno tek u petom ili šestom tjednu, ako u ovom tjednu napravite ultrazvuk ginekolog bi mogao uočiti gestacijsku vrećicu, a ako ste začeli blizance, ultrazvuk će pokazati dvije vrećice.

Možda će Vam se svidjeti.

Odgovori