19 tjedana do kraja!

Vaša beba je sada veličine banane

Što se događa s bebom?

Vaša je beba sad teža od posteljice. No, posteljica će rasti i dalje tijekom trudnoće, kako bi mogla obavljati svoje zadatke koji su od životne važnosti, doslovno. Posteljica, u biti, bebi služi kao spremište za hranu i kao – toalet. Preko ostave beba dobiva hranu, a ujedno tamo ostavlja i ono što joj više ne treba…

Ruke i noge sad su otprilike u pravom omjeru s ostatkom tijela, onakvom kakav će ostati i kad se rodi. A beba sad već ima svoj raspored i – spava!

Bebina je koža sad već sve više pokrivena sitnim dlačicama koje se naziva lanugo – nešto poput krzna za vašu bebu. Funkcija tih dlačica je, očekivano, grijanje bebe, a najvećim dijelom će nestati prije poroda. No, ako i ostane dio dlačica, ne brinite se, otpast će.

Slično će se, možda, dogoditi i s kosom vaše bebe. Ona prva kosica s kojom se bebe rode vjerojatno će otpasti tijekom prve godine života, a na tom će mjestu narasti „prava“ kosa. Ipak, neke se bebe rode s uistinu puno kose koja im na kraju ne otpadne, nego samo ojača i postane gušća.

Što se događa s mojim tijelom?

Težište vašeg tijela se postupno pomiče kako se mijenja, pa se nemojte iznenaditi ako se uskoro počnete gegati ili barem drukčije hodati i držati se. Moguće je i da ćete biti sve nespretniji, ali ipak se još uvijek dobro držite.

Ako vas muče glavobolje koje traju po nekoliko sati i za koje imate osjećaj da ništa ne pomaže, obratite se svakako liječniku. No, pokušajte najprije popiti veću količinu vode, jer je moguće da ste dehidrirali.

Što bih trebala napraviti?

Tijelo treba sve više energije, ali pripazite da mu ne dajete energiju u krivom obliku – drugim riječima, da ne jedete junk food. Osim što hranu koju jedete dobiva i beba, pa biste zbog toga trebali pripaziti, jedenjem zdrave hrane smanjujete mogućnost dobivanja trudničkog dijabetesa.

Kako ste sve „veći“, tako možda već osjećate potrebu više odmarati. Ako su vam noge otečene ili vam je baš nekako teško pokrenuti se – odmorite ako možete! No, imajte na umu da je i dalje važno kretati se, pa si pokušajte priuštiti barem 30 minuta hodanja dnevno. To će vam pomoći i ako patite od zatvora.

Zanimljivost:

Posteljica je još uvijek glavni izvor svega za vašu bebu, ali sad već povremeno beba sama popije malo amnionske tekućine. Ne brinite se, sve je sterilno!

PROČITAJTE JOŠ I: 

⇐Tjedan 22.

⇒Tjedan 20.

Možda će Vam se svidjeti.

Odgovori