25 tjedana do kraja!

Vaša beba je sada veličine jabuke

Što se događa s bebom?

Beba je sad dugačka 10-ak centimetara od glave do pete, a teška oko 70 grama – otprilike koliko i mala vrećica salate.

U ovom razdoblju bebina su osjetila sve jača. Oči će postati osjetljive na svjetlost, a uši polako počinju osluškivati i čuti. Iako su oči i dalje čvrsto zatvorene, moglo bi do njih doprijeti neko jače svjetlo izvan maternice. Što se sluha tiče, najbolje će čuti vaše otkucaje srca i buku koju stvara vaš probavni sustav. Svi ostali zvukovi djeluju zasad još jako prigušeno i nejasno.

Inače, oči su sve bliže svom pravom mjestu na glavi, baš kao i uši. Uši su dosad bile na potiljku, a oči sa strane glave. Nije vam trebala ta informacija, je li tako?

Beba najviše vremena provodi vježbajući sve što će joj trebati u vanjskom svijetu – disanje, sisanje, gutanje. Isto tako, sve je aktivnija!

Što se događa s mojim tijelom?

Zubno meso bi vam moglo biti crveno i otečeno, a moglo bi biti i izvor boli, te krvariti kad perete zube ili čistite koncem. Opet su krivi ti trudnički hormoni! Oni bi mogli potaknuti upalu desni, tako što će različito reagirati na bakterije u plaku. Obavezno posjetite zubara koji može pratiti vašu usnu šupljinu tijekom trudnoće i pazite na redovnu i temeljitu zubnu higijenu.

Zbog tih istih hormona mogao bi vam neprestano biti začepljen nos, a mogao bi vam i curiti nos.

Što bih trebala napraviti?

Nakon prvog tromjesečja počet ćete dobivati više na težini. Kako raste beba, bujat će i vaše tijelo. Iako ne postoji idealan prirast težine u trudnoći i puno toga ovisi o vašoj građi, o hormonima i ostalim okolnostima, najviše ipak ovisi o načinu vaše prehrane. Pripazite da ne jedete „za dvoje“ kako se nekad smatralo preporučljivim, nego da jedete tek nešto više nego inače. Isto tako, pripazite na to da vam prehrana bude raznolika i, prije svega, zdrava.

Idealan broj kilograma koje biste trebali dobiti tijekom trudnoće je između 11 i 15.

Zanimljivost:

Koža vaše bebe još uvijek je prozirna, pa se kroz nju mogu vidjeti vene. Da, izgleda poprilično neobično, čak pomalo zastrašujuće. Ali ne brinite se, kad ga primite u naručje neće više biti tako…

PROČITAJTE JOŠ I:

⇐Tjedan 14.

⇒Tjedan 16.

Možda će Vam se svidjeti.

Odgovori