24 tjedna do kraja!

Vaša beba je sada veličine avokada

Što se događa s bebom?

Beba se već naveliko mršti i smješka, ali svi ti pokreti su nasumični, budući da još uvijek nema kontrolu nad mišićima. Miču se naveliko i ruke i noge, posebno zato što se i dalje brzo razvija živčani sustav koji te pokrete omogućava. Jača i bebina kralježnica, pa beba sve više može izravnati glavu i vrat.

Možda ćete već od idućeg tjedna moći osjetiti bebine udarce… A to je nešto vrlo uzbudljivo! Budući da beba sad može svoju ručicu sklopiti u šaku, možda biste mogli osjetiti svu snagu malenog boksača ili boksačice.

Palac na toj maloj šačici sada je sve češće u ustima, a od ovog tjedna beba bi već mogla sisati taj palac, baš kao kad se rodi. Oči su još zatvorene, ali se povremeno miču i mogu vidjeti svjetlost izvana.

Što se događa s mojim tijelom?

U ovom razdoblju vaša maternica raste jednakom brzinom kao i beba – a to je poprilično brzo! Ako ste dosada to i pokušavali, dolazi vrijeme kad će biti teško skriti trudnoću od drugih. No, neke žene i dalje neće izgledati trudno, nego kao da su tek dobile koji kilogram. To ovisi o ženinoj veličini, građi, činjenici je li joj to prva ili neka od idućih trudnoća…

Oni divni hormoni mogu biti krivi za još jednu pojavu – začepljen nos. Kako na neki način natiče maternica, to se može dogoditi i sa sluznicom u vašem nosu. Zajedno s pojačanom cirkulacijom to može dovesti do začepljenog nosa, ali i krvarenja iz nosa. Pitajte liječnika za savjet kako se boriti s ovim problemom, ali fiziološkom otopinom uvijek možete isprati nos. Ako je sezona grijanja u tijeku, mogao bi vam pomoći i ovlaživač prostorije.

Što bih trebala napraviti?

Razmisliti o nabavci nove odjeće. Nije stvar u modi, naravno, nego u činjenici da će vam dio vaše odjeće uskoro postati pretijesan. Ne morate pretjerivati s kupovinom, ali neke će vam stvari itekako dobro doći. Naravno, ovisi puno o godišnjem dobu u kojem ćete „odraditi“ ostatak trudnoće. Traperice ili neke druge hlače su dobra investicija, jer svoje gotovo sigurno nećete moći nositi.

Mogli biste osjetiti već pomalo bolove u leđima, koji bi vas mogli pratiti sve do kraja trudnoće. Ponekad je rješenje malo odmora u ležećem položaju, ali ponekad je bolje uzeti stvar u svoje ruke i bolove odagnati vježbama joge ili pilatesa.

Zanimljivost:

Bebina cirkulacija radi naveliko i trenutno to malo srce može pumpati oko 23 litre krvi na dan.

PROČITAJTE JOŠ I: 

⇐Tjedan 15. 

⇒Tjedan 17.

Možda će Vam se svidjeti.

Odgovori