16 tjedana do kraja!

Vaša beba je sada veličine klipa kukuruza

Što se događa s bebom?

Vaša buhtlica dobiva sve više na kilaži – većinom je to masno tkivo koje se već neko vrijeme nakuplja, kako bi grijalo bebu kad se rodi, ali tu su i sve veći mišići, organi i kosti. Koža je još uvijek donekle prozirna, ali i to će se uskoro  promijeniti.

Bebin slušni sustav ubrzano se razvija, pa će pjesmice koje budete sada pjevušili moći prepoznati kad se rodi. To bi vam moglo poslužiti kao sredstvo za smirivanje bebe kad ju budete uspavljivali. Sada već može čuti i, na primjer, sirenu vatrogasnog vozila, trubu i slično.

Bebino je lice sad već u potpunosti oblikovano, ali još uvijek sitno.

Što se događa s mojim tijelom?

Ono što ćete možda najviše primijetiti jest vaš pupak, koji će se vjerojatno izokrenuti prema van. To se ne događa svim trudnicama, ali ako vam se dogodi, ne brinite, vratit će se sve na mjesto kad rodite. Maternica je samo toliko porasla da je jednostavno „izgurala“ pupak van.

Da, uglavnom se stvari vrate na svoje mjesto nakon poroda, ali morate uzeti u obzir da nekad to ide samo od sebe, a nekad za neke stvari treba uložiti trud. Nekad je to više truda, nekad manje. Isto tako, kod nekog postotka žena se stvari nikad ne vrate na ono kako su bile, ali neka vam to služi samo na čast – pa stvorili ste ljudsko biće, to nije mala stvar!

Što bih trebala napraviti?

Pored svih neobičnih simptoma koje ste dosad imali prilike iskusiti na svojoj koži, tu je još jedan. Crveni dlanovi koji svrbe, čak i ako niste oprali hrpu posuđa. Iako ovaj simptom može biti sasvim bezazlen, spomenite ga svakako liječniku ako ne prestaje. Naime, uzrok ovome mogla bi biti rijetka komplikacija u trudnoći koja se naziva kolestaza – smanjenje ili zastoj protoka žuči. Ostali simptomi kolestaze na koje biste trebali obratiti pažnju su: tamna mokraća, svijetla stolica, te žutica.

Liječnik bi vas između 24. i 28. tjedna trebao naručiti na pretragu koja se zove OGTT test, odnosno oralni glukoza tolerans test. Ovaj test pokazuje sposobnost organizma za prerađivanje glukoze. Radi se o vrlo jednostavnom testu, ali s jednim problemom – obavlja se natašte. A znamo što to u trudnoći znači… No, preživjet ćete, ne brinite!

Zanimljivost:

Vaša je beba zasad – sijeda! Ma šalimo se, naravno, ali nije daleko od istine. Bebina kosa, obrve i trepavice još su uvijek bijele, odnosno tek će ih obojiti pigment.

PROČITAJTE JOŠ I: 

⇐Tjedan 23. 

⇒Tjedan 25.

Možda će Vam se svidjeti.

Odgovori