17 tjedana do kraja!

 

Vaša beba je sada veličine grejpa

 

Što se događa s bebom?

Već smo naglasili da vas beba sad može čuti, ali potaknite i tatu da priča bebi. Ili trbuhu, kako god. Naime, beba u ovoj fazi može daleko bolje čuti duboke glasove, što znači da će bolje čuti tatin glas. Čut će i lavež psa, na primjer, ako ga imate, pa pustite i svog ljubimca da kaže što ima bebi koja stiže. Tako će se beba još u maternici naviknuti na taj zvuk, pa ju neće buditi kad bude spavala – kao beba.

Beba je sad duga već gotovo 30 centimetara! To je više od polovice prosječne dužine bebe na porodu.

Što se događa s mojim tijelom?

Mogli biste osjetiti bolove u rebrima, ali ne brinite, to je samo posljedica širenja vašeg prsnog koša kako bi se oslobodilo mjesto za vaš trbuh. Iz istog biste razloga mogli osjećati kao da ostajete bez daha – beba će pritiskati i vaša pluća. Najbolje što možete napraviti je – leći i odmoriti.

Što bih trebala napraviti?

Zabavite se vježbajući! Da, moguće je. Idealna vježba za trudnice je – ples. Istina, trenutno nema puno pokreta koje biste mogli uvježbati, ali nije baš da morate plesati break dance. Ples će vam pomoći da ostanete gibljivi, a učvrstit će i vaše mišiće. No, osim toga, koristan je za vaše raspoloženje jer će potaknuti proizvodnju endorfina zbog kojeg ćete se osjećati dobro. Plesati možete sami daleko od pogleda, možete upisati tečaj, a možete i plesati s partnerom i tako se dodatno zbližiti i opustiti. Pored svega, beba će osjetiti da plešete i uživat će u takvom ljuljuškanju.

Naticanje nogu i ruku tijekom trudnoće je normalno, posebno ako je ljeto i ako su vrućine. No, ako primijetite da su vam uistinu prekomjerno natečene noge, ruka, a primjećujete i naticanje lica, svakako se obratite liječniku, jer bi to mogli biti simptomi preeklampsije.

Zanimljivost:

Već u ovom tjednu u vašim se grudima stvara kolostrum, prvo mlijeko, vrlo kalorično. Za bebu je jako važno da dobije taj kolostrum koji će joj poslužiti kao injekcija imuniteta.

PROČITAJTE JOŠ I: 

⇐Tjedan 22.

⇒Tjedan 24.

Možda će Vam se svidjeti.

Odgovori